Hvad leder du efter?

Plastikforurening fisket op fra havet.

Plastikforurening fra verdenshavene – fisket op i Stillehavet omkring Galapagos.

Foto: Plastic Change / Algalita / Ritzau Scanpix

Plastikforurening fra verdenshavene – fisket op i Stillehavet omkring Galapagos. Foto: Plastic Change / Algalita / Ritzau Scanpix

Plastikforurening

Hovedforfatter

  • Elisabeth Arup Fischer, cand.scient, jan. 2023

Læsetid: 1 min

Cases

Case 1

Mikroplastik i danske farvande

Plastikforurening fisket op fra havet.
Kilde: Plastic Change / Algalita / Ritzau Scanpix

Der er også mikroplastik i fisk i danske farvande. Det viser undersøgelser af torsk og sild i Nordsøen, hvor op imod en fjerdedel af de undersøgte fisk indeholdt mikroplastik. "Torsk og sild lever henholdsvis nær bunden og højere oppe i vandet, så de to arter tilsammen giver et godt billede af mængden af plastik i havmiljøet,” fortæller forsker Thomas Kirk Sørensen, DTU Aqua, om sine forskningsresultater til DTU Nyheder den 21. april 2016 i artiklen “Plastik i maverne på 23 procent af undersøgte torsk og sild”

[1]

. Undersøgelsen viser, at selvom vi i Danmark ikke smider plastikaffald direkte i havet, er der masser af det i naturen. Forskerne ønsker svar på, hvordan mikroplastik påvirker fiskene, f.eks. om de sammen med mikroplastikken optager miljøgifte, og hvilken effekt det i givet fald har.

Case 2

Afrikas genbrugsindsamlere

Plastikforurening fisket op fra havet.
Kilde: Plastic Change / Algalita / Ritzau Scanpix

Kenya er et af de lande, der ikke har en officiel affaldssortering, og derfor står uformelle affaldsindsamlere for den. På Kenyas lossepladser arbejder i tusindvis af affaldsindsamlere på at finde genanvendeligt plastik. Arbejdet er farligt og sundhedsskadeligt, og mængden af affald på de åbne lossepladser øges hele tiden. Affaldsindsamlerne presses også af, at globale virksomheder i stigende grad sælger deres produkter i engangsplastikemballage. Selvom man på emballagen ofte kan læse, at den er 100 procent genanvendelig, har den i realiteten så lav værdi, at det ikke kan betale sig at indsamle den. Affaldsindsamlerne går således glip af det daglige brød, mens affaldsmængderne vokser, fremgår det af artiklen “På vejen mellem fortvivlelse og håb midt i Afrikas plastikmareridt”

[2]

.

Citerede kilder