Hvad leder du efter?

EU-Parlamentet i Strasbourg

EU-Parlamentet har formelt sæde i Strasbourg i Frankrig.

Foto: Denis Lomme, Europa-Parlamentet

EU-Parlamentet har formelt sæde i Strasbourg i Frankrig. Foto: Denis Lomme, Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet

Hovedforfatter

  • Rasmus Nørlem Sørensen, forfatter og EU-analytiker, maj 2024

Læsetid: 1 min

Cases

Case 1

Naturgenopretningsloven

Træer og dødt ved på græsbeklædt skovbund
Kilde: Karsten Schnack / Ritzau Scanpix

Naturgenopretningsloven blev igennem flere år forhandlet mellem Europa-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Ministerrådet. I december 2023 blev de endelig enige om en lovtekst, som Ministerrådet stemte for. Det samme gjorde et smalt flertal i Europa-Parlamentet.

     Men samtidig med lovens færdiggørelse begyndte en række store protester blandt landmænd i mange europæiske lande. De var blandt andet utilfredse med, at loven kan give dem nye udgifter eller færre indtægter.

     På baggrund af protesterne begyndte det smalle flertal i Parlamentet at vakle og flere lande meldte ud, at de måske alligevel ikke ville gennemføre naturgenopretningsloven i den form, den har i dag. Det kan betyde, at et nyt Parlament med et nyt flertal skal kigge på loven igen og beslutte, om den skal ændres eller helt forkastes. Selvom loven formelt set er vedtaget

[1]

.

Case 2

Kan EU låne penge?

Indgang til testcenter under coronaepidemien.
Kilde: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Coronapandemien skabte økonomisk krise i alle EU-medlemslandene. De rige lande – som Tyskland og Danmark – havde gode muligheder for at låne penge og investere dem i støttepakker. Men det gjaldt ikke i alle 27 lande. Derfor besluttede stats- og regeringslederne, at EU gerne måtte låne penge og give dem videre til medlemslandene. Selvom begge dele egentlig er forbudt i EU-traktaten.

     Europa-Parlamentet blev ikke direkte involveret i beslutningen om at låne ca. 800 milliarder euro (svarende til 6.000 milliarder danske kroner) ud til medlemslande. Men efterfølgende har Parlamentets medlemmer og udvalg forsøgt at føre tilsyn med, hvordan pengene bliver brugt både af EU og af medlemslandene. For eksempel i forhold til, om pengene går til den grønne og digitale omstilling, sådan som det var planen

[2]

.

Citerede kilder