Jødeaktionen 1943
Læsetid: 2 min
Cases
Rachel Kagan blev fanget under flugten
Rachel Kagan fra den jødiske familie Grünbaum var 15 år gammel, da hun i 1943 stod for at arrangere sin families flugt til Sverige, efter at de var gået fri under jødeaktionen. Den 4. oktober 1943 bliver de kørt til Dragør, hvorfra de skal sejle til Sverige. De bliver sat af nogle hundrede meter fra havnen og går det sidste stykke, men da de kommer frem, er tyskerne der, og familien bliver arresteret. Først sendes de til Vestre Fængsel, derefter til Horserød, og herfra bliver de fragtet med kreaturvogne til Theresienstadt. Familien bliver adskilt i koncentrationslejren, men overlever, og bliver evakueret halvandet år senere med De Hvide Busser. Læs mere om familien Grünbaum på snublesten.dk
Helsingør Syklub
En af de mest berømte grupper, der opstod i forbindelse med evakueringen af de danske jøder, var Syklubben i Helsingør. Deres første samlede aktion var en transport til Gilleleje med ca. 100 flygtninge d. 6. oktober. Den nat blev mange flygtninge taget til fange af Gestapo, der havde fået nys om transporterne, som spillefilmen ”Fuglene over sundet”
[1]handler om. Katastrofen i Gilleleje fik modstandsgrupperne til at gå over til mindre bådtransporter af få mennesker ad gangen. Som det beskrives i bogen ”Syklubben”
[2]skaffede Helsingør Syklub deres egen lille båd den 10. oktober. Kernegruppen bestod blot af en håndfuld mænd, men det skønnes, at omkring 150 personer på forskellig vis hjalp dem med transporterne. Syklubben blev opløst i slutningen af januar 1944, hvor de havde bragt op mod 700 jødiske flygtninge over sundet. Nu var Gestapo så meget på sporet af dem, at flere af dem selv måtte flygte.
Bent Melchior undslap jødeaktionen
Bent Melchiors familie undslap jødeaktionen ved at skjule sig på en gård på Midtsjælland og siden en gård på Nykøbing Falster, indtil de efter en uge fik mulighed for at komme med en fiskerbåd til Sverige, hvor de blev indlogeret hos en svensk familie: "Perssons, de var mægtig hjertelige. Vi blev fordelt rundt omkring, vores familie kom ind hos Perssons. De satte rigtig kaffe over – det interesserede ikke mig så meget som de voksne – og det kunne man ikke få i Danmark på det tidspunkt. Og de satte rigtig smørbagte småkager frem. Klokken var ved at være to om eftermiddagen. Vi havde været ude i 19 timer."
Hør Bent Melchiors beretninger om de forskellige dele af flugten på Folkedrab.dk
Flugten til Sverige i en robåd
I et interview flere årtier efter oktober 1943 fortæller Fanny Poulsen og Sonja Bandmann om deres flugt til Sverige fra Snekkersten i en robåd. De var ni voksne og en baby ombord. 18-årige Sonja var sammen med sin bror, og 19-årige Fanny med sin far og bror. Deres øvrige familiemedlemmer var de blevet adskilt fra under flugten. Da de var et par kilometer ud fra kysten, begyndte robåden at tage vand ind, og mens de forsøgte at øse vandet ud, gik hele bunden pludselig ud af båden. Det var ikke alle, der overlevede forliset. Hør deres fortælling om den skæbnesvangre nat i videoen her, som er lavet af Dansk Institut for Internationale Studier i 2013.
Citerede kilder
- Kopier link
Fuglene over sundet
Spillefilm
SF Film Production/Subotica, 2016
Kan lejes på Filmstriben
Gå til afsnittet, hvor kilden er nævnt:
- Kopier link
Syklubben : Helsingør-modstandsgruppen der snørede tyskerne
Bog
Fantastiske Forællinger, Hellebæk-Aalsgaard Egnshistorisk Forening, 2014
Om tilblivelsen af modstandsgruppen "Helsingør Syklub", der bl.a. transporterede jøder over Øresund under 2. verdenskrig. For interesserede i Danmark under besættelsen, og især for dem med lokalhistorisk interesse for området omkring Helsingør.
Gå til afsnittet, hvor kilden er nævnt: