Romerriget
Læsetid: 2 min
Cases
Kejser Augustus
Kejser Augustus var i begyndelsen af sin regeringstid i en vanskelig politisk situation, da hans adoptivfar Cæsar var blevet myrdet, fordi han havde ladet sig udråbe til diktator på livstid. Som 76-årig skrev han om overgangsperioden i en beretning kaldet ”Res Gestae Augusti”, der var del af den kejserlige propaganda: ”Efter at jeg havde gjort ende på borgerkrigene og med alles tilslutning fået enevældig magt, lod jeg […] staten overgå fra mit herredømme til senatets og romerfolkets frie rådighed. Som tak […] blev der i [Senatsbygningen] anbragt et guldskjold, af hvis indskrift det fremgår, at det romerske folk gav mig [navnet Augustus] for min tapperhed, mildhed, retfærdighed og patriotisme. Efter den tid overgik jeg alle i autoritet og prestige, men havde ikke større magtbeføjelser end mine kolleger i hvert enkelt embede”
[1].
Romersk luksusliv
En af de mest berømte skildringer af et romersk middagsselskab findes i forfatteren Petronius’ satiriske roman ”Satyricon”. I romanen, der handler om tre mandlige elskende på flugt, bliver hovedpersonerne inviteret til luksusmiddag hos rigmanden Trimalchio, der sandsynligvis er modelleret over kejser Nero. Trimalichio trakterer sine gæster med dyre gaver, ekstravagante retter og underholdning, men afslører hele tiden på forskellige måder sin dårlige smag og desperate trang til ros og anerkendelse
[2]. Historikere mener, at forfatteren til romanen var Gajus Petronius, konsul og medlem af Neros hof, som Nero i 66 e.v.t. tvang til at begå selvmord ved at skære pulsårerne over, så han langsomt forblødte, mens han spiste middag og udvekslede vittigheder med sine venner.
Kejsernes omdømme i samtiden
Mary Beard har i ”De tolv Cæsarer” set på, hvordan romerske historikere spillede en central rolle i at forme billedet af en kejser som enten ’god’ eller en ’dårlig’, både i hans samtid og efter hans død
[3]. Et eksempel er historikeren Sveton, der var ansat hos kejser Hadrian omkring 120 e.v.t., som beskrev de første 12 kejseres liv i bogen ”Kejserbiografier”
[4]. Om Augustus skrev han, at han havde forskønnet Rom ”i en sådan grad, at han med rette kunne rose sig af, at han efterlod sig en by i marmor, hvor han havde modtaget en i mursten”, og at han havde revideret et utal af uretfærdige love og levet gudfrygtigt og mådeholdent. I kontrast hertil beskrev han Nero som en kejser, der havde myrdet sin mor, gået i seng med sin søster, tvunget sine kritikere til selvmord og muligvis brændt dele af Rom ned for at bygge et pragtpalads.
Citerede kilder
- Kopier link
Det augustæiske principat
Bog
Gyldendal, 1963
Uddrag af "Res Gestae Divi Augusti".
Gå til afsnittet, hvor kilden er nævnt:
- Kopier link
- Kopier link
De tolv cæsarer : Magtens billeder fra antikken til den moderne verden
Bog
Gads Forlag, 2022
Gå til afsnittet, hvor kilden er nævnt:
- Kopier link