Hvad leder du efter?

Atomkraftværket Grundremmingen i Bayern i Tyskland.

Atomkraftværket Grundremmingen i Bayern i Tyskland.

Foto: Michael Eichhammer / Ritzau Scanpix

Atomkraftværket Grundremmingen i Bayern i Tyskland. Foto: Michael Eichhammer / Ritzau Scanpix

Atomkraft

Hovedforfatter

  • Elisabeth Arup Fischer, cand.scient, maj 2023

Læsetid: 1 min

Cases

Case 1

Fremtidens atomreaktorer

Opstilling med atomreaktor og forsker Troels Schönfeldt hos Seaborg Technologies i Søborg
Kilde: Emilie Lærke/Ritzau Scanpix

Mange steder i verden, bl.a. i Danmark, arbejdes der på at udvikle den næste generation af atomreaktorer, forklarer artiklen “Fremtidens atomreaktor er lille og kører måske på smeltet salt”

[1]

. Der er stor forskel på de atomreaktorer, der arbejdes på, men fælles for dem er, at de vil være små, mobile, mere sikre, hurtigere at bygge, mere energioptimerede og derfor langt billigere end nutidens atomkraftanlæg. Bliver anlæggene en realitet, er det håbet, at de vil kunne levere strøm til de energihungrende udviklingslande, hvor politisk og økonomisk ustabilitet og manglende teknologi hidtil har forhindret etablering af atomkraft, forklarer den danske forsker Troels Schönfeldt, der arbejder med at udvikle smeltet salt-reaktorer (MSR).

Case 2

Det Internationale Atomagentur IAEAs inspektion af Irans atomkraft

Det Internationale Atomagenturs logo
Kilde: International Atomic Energy Agency

Selvom Iran i årevis har været underlagt sanktioner fra verdenssamfundet, bl.a. for at forhindre landet i at skaffe sig atomvåben, har atominspektører fra Det Internationale Atomagentur, IAEA, under besøg på Irans atomkraftværk i begyndelsen af 2023 fundet uran beriget helt op til 83,7 procent, står der i artiklen “Iran nuclear: IAEA inspectors find uranium particles enriched to 83.7%” fra BBC Middle East

[2]

.

     Uran i atomreaktorer har normalt en berigelsesgrad på 3-5 procent; derfor kan det ikke umiddelbart bruges til at producere atomvåben med. Men beriges det til 90 procent, er sagen en anden. Selvom Iran påstår, at den høje berigelsesgrad er sket ved en fejl, hævder eksperter, at det blot er et spørgsmål om tid, før Iran råder over uran, der er tilstrækkeligt beriget til, at landet kan producere atomvåben.

Citerede kilder