Feminisme og kvindebevægelsens historie
Læsetid: 1 min
Cases
Mathilde Fibiger
Mathilde Fibiger var en af kvindebevægelsens første vigtige forkæmpere. Hun var huslærerinde på Lolland og skrev som bare 20-årig i 1851 bogen Clara Raphael, som var et forsvar for kvinders ret til et selvstændigt liv. Bogen krævede som en form for manifest med begrebet ”Damernes emancipation” kvinders ret til frihed og spillede en stor rolle i, at kampen for kvinders rettigheder blev en del af den offentlige debat, som også blev kaldt ’Clara-Raphael’-fejden. Ud over med romanen at argumentere klart og tydeligt for kravet om ligestilling, tog Mathilde Fibiger også selv ordet i den offentlige debat, og udgav blandt andet pjecerne ’Hvad er emancipation?’ og ’Et besøg’, og da foreningen Dansk Kvindesamfund blev stiftet, meldte hun sig ind, som det fremgår i opslagsartiklen ”Mathilde Fibiger” på Litteratursiden.dk
[1].
"Underskud" af Emma Holten
Emma Holtens bog Underskud – Om værdien af omsorg handler om feministisk økonomi og kritiserer det, at den økonomiske tænkning og kapitalistiske logik, vi har bygget og styrer samfundet ud fra, fuldstændig overser værdien af omsorg og hermed ikke tildeler værdi til den omsorg, der er så afgørende for, at vores samfund fungerer – både i velfærdssektoren og i familierne. Den feministiske tænkning og kritik, som Emma Holten med bogen leverer, falder i tråd med økofeminismens kritik, som det beskrives på bogens omslag, ”Underskud handler om alt det, vi tager for givet, udpiner og mister, når vi ikke kan måle dets værdi”
[2]. Emma Holten er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet og har siden 2014 arbejdet internationalt med feministiske dagsordener og siden 2019 holdt foredrag om feministisk økonomi og værdien af omsorg. Hun sidder med i Human Rights Watchs råd for kvinders rettigheder og er med i European Institute for Gender Equalitys ekspertforum.
Citerede kilder
- Kopier link
- Kopier link